4 pers. l 35 min.

Ingrediënten

8 dikke sneden Synergie-brood (Chia) + 4 fijne sneetjes brood • 150 g seitan • 400 g jonge spinazie • 1 zakje waterkers (150 g) • 2 uien • 1 lente-ui •  1 teentje knoflook • 1 doosje rode biet kiemen (50 g) • 2 eieren • 400 g tomatenblokjes uit blik • 1 rode Spaanse peper • enkele takjes verse oregano • enkele takjes verse tijm • 1 blaadje laurier • 2 el volkorenbloem • 2 el pijnboompitten • 1 el honing • 1 el olijfolie • peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C op grillstand.  Snijd dikke sneden van het brood en leg ze even onder de grill zodat ze krokant worden.

Spoel de waterkers, laat uitlekken en zet even opzij.  Pel en snipper 1 ui en stoof glazig in de olijfolie. Cutter de spinazie en de 4 sneetjes brood fijn. Voeg toe aan de ui en stoof even mee. Doe de seitan in de cutter en snijd fijn.  Hak de pijnboompitten grof.

Haal de pan van het vuur en voeg de seitan, de pijnboompitten en de eieren toe. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Maak 4 burgers van het mengsel. Breng de bloem op smaak met peper en zout en wentel de burgers erdoor. Laat een halfuur opstijven in de koelkast.

Pel en snipper de overige ui en de knoflook en stoof glazig in 1 eetlepel olijfolie. Doe er de tomatenblokjes, laurier, tijm en oregano bij.  Snijd de rode peper overlangs, verwijder de pitjes, voeg toe en laat 20 min zachtjes pruttelen.  Voeg de honing toe en breng op smaak met peper en zout.

Zet een pan op het vuur met olijfolie en bak de burgers mooi goudbruin langs beide kanten. Maak een salade met de waterkers, kerstomaatjes en de rode bietkiemen.  Beleg de helft van de sneden brood met de waterkerssalade.  Leg er de spinazie-seitanburger op, dek af met de overige sneden brood en serveer met de tomatensalsa.

Smaken

Spicy, fris