4 pers. l 35 min.

Ingrediënten

½ Synergie-brood ongesneden   700 g lamsgehakt • 2 rijpe tomaten • 1 rode ui • 2 teentjes knoflook • 1 bakje veldsla  • ½ bakje kerstomaten tricolore • 1 doosje pittige radijskiemen • 1 citroen • ¼ bos platte peterselie • enkele takjes koriander • 1 eidooier • 100 g yoghurt • 2 el paneermeel • 2 el olijfolie • peper en zout

Bereidingswijze

Snijd 8 dikke sneden van het brood.  Verwarm de oven voor op 180 °C op grillstand en leg de sneden brood er even onder tot ze krokant zijn.  Doe het lamsgehakt in een mengschaal.  Pel het teentje knoflook, snipper fijn en stoof heel even aan in wat olijfolie.  Voeg deze samen met de eidooier en het paneermeel bij het gehakt en kneed goed door mekaar.  Pluk de peterselie, spoel goed en snipper fijn, voeg de helft hiervan bij het gehaktmengsel en kneed nog eens goed door mekaar.  Vorm er 4 mooie hamburgers van en laat deze even rusten in de koelkast.

Spoel de veldsla en de kiemen zorgvuldig.  Spoel de tomaten, verwijder het kroontje en snijd in fijne schijfjes.  Pel de rode ui en snijd in fijne ringen.  Spoel en halveer de kerstomaatjes.

Pers de citroen en voeg het sap bij de yoghurt. Pel het andere knoflookteentje, snipper heel fijn en voeg toe aan de saus, samen met de overige peterselie.  Roer goed door mekaar en kruid met peper en zout.

Zet een pan op het vuur met olijfolie. Bak de lamsburgers mooi goudbruin en gaar, eerst op een hoog vuur voor het korstje en draai daarna het vuur lager om verder te garen.

Beleg de helft van de sneetjes met de velsla en leg daarop de burger, vervolgens een paar schijfjes tomaat en daarna de rode uiringen. Bedek met een 2e toast en zet vast met een prikkertje.  Garneer met de preikiemen en de gehalveerde kerstomaatjes.